Razend-Carry Slee

 

Zakelijke info

Titel: Razend

Schrijver: Carry Slee

Uitgeverij: FMB uitgevers, Amsterdam

Verschenen in het jaar: 2011

 

Samenvatting:

Sven is een hele lieve en rustige jongen. Hij zit in de tweede klas en is 15 jaar. Sven heeft bijna zijn hele leven gezwommen maar is er een tijdje geleden mee gestopt. Hij vond het niet meer leuk en hij wou meer tijd overhouden voor het filmen. Sven houdt van filmen, zijn vader is het alleen niet met zijn keuze eens. Daarom scheldt hij vaak zijn zoon uit en slaat hij hem. Lennart het broertje van Sven gaat nog wel gewoon door met zwemmen. Zijn vader is daarom ook heel trots op Lennart en trekt hem vaak voor tegenover Sven.


Sven is verliefd op Roosmarijn, een meisje uit zijn klas. Roosmarijn wil heel graag actrice worden. Om indruk te maken op Roosmarijn heeft Sven een plan bedacht. Hij gaat Roosmarijn vragen om mee te spelen in zijn film. Zo ziet hij haar vaker en dat vind hij natuurlijk heel erg leuk.

Als Roosmarijn bij Sven thuis is, ontmoet zij Lennart. Lennart wordt ook verliefd op Roosmarijn. Lennart die verzint verhalen over Sven die niet waar zijn, zodat Roosmarijn Sven niet meer leuk gaat vinden. Roosmarijn gelooft Lennart wel een beetje. Maar stiekem vind ze Sven toch nog de leukste.

Roosmarijn heeft eigenlijk ook een probleem. Haar populaie wiskunde leraar Bob raakt Roosmarijn aan op plekken waar zij dat niet wil. Ze zit hier heel erg mee en vertelt het daarom aan haar beste vriendin Halima. Halima gelooft dit eerst niet, ze denkt dat Roosmarijn zich alleen maar aanstelt. Als Roosmarijn dan een keer helemaal overstuur is besluit Halima toch om in te grijpen en haar vriendin te helpen. Roosmarijn durft het niet aan andere mensen te vertellen dat haar wiskunde leraar haar lastig valt. Haar klasgenoten geloofden haar tenslotte ook niet.

 

Een paar dagen later ziet de directeur dat Bob haar lastig valt. Roosmarijn vertelt uiteindelijk alles aan de directeur. Hierdoor wordt Bob van school gestuurd. 

 

Wanneer Sven weer thuis komt thuis is zijn vader zoals gewoonlijk weer heel erg kwaad en dronken. Hij heeft gehoord dat Sven is geschorst en slaat hem helemaal in elkaar. Ook zegt zijn vader dat hij Sven niet meer als zijn zoon wil hebben. Sven is heel erg verdrietig en voelt zich nutteloos, hij wil weg van zijn huis, heel ver weg. Hij besluit om weg te lopen. Hij loopt weg en koopt een mes en besluit dan om toch nog naar huis te gaan voor de laatste keer. Daarna gaat het goed mis! Hij wil wraak nemen op zijn vader…

De dagen erna gaat Sven met een vrouw praten daaruit blijkt dat zijn vader vroeger zelf ook mishandeld is, en het daarom ook bij Sven doet.

Uiteindelijk is alles goed gekomen en heeft Sven aan het einde van het boek met Roosmarijn verkering.

http://demiimmink.jouwweb.nl/filmverslag-razend

 

Over de auteur:

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het tijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerste boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer boeken, meestal realistische verhalen voor jonge kinderen. In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 10+ boeken werden razend populair bij de jeugd, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving. Naast 10+ boeken heeft ze zich ook een aantal jaren op 12+ boeken gericht. Een aantal van deze boeken zijn ook verfilmt: Afblijven, Radeloos, Spijt en ook Razend. In 2008 begon ze weer met het schrijven van 10+ boeken met de serie: Dat heb ik weer. In 2009 schreef Carry boeken voor jongeren van 16 jaar en ouder. In 2010 vierde Carry haar 20-jarig schrijversjubileum. Carry woont nu in Bergen, samen met haar partner en twee kinderen.

Bronnen: http://www.scholieren.com/auteur/515/carry-slee 

                http://www.carryslee.nl/over/ 

 

Leeservaringen:

Ik vind een Razend een heel erg leuk boek. Het verhaal is erg leuk en spannend geschreven, dat het bijna echt lijkt. In het boek wordt het verhaal van twee kanten vertelt: die van Roosmarijn en die van Sven. Roosmarijn en Sven zijn verliefd op elkaar maar door een paar kleine vergissingen draaien ze continu om elkaar heen. Ook hebben Sven en Roosmarijn allebei hun eigen problemen waardoor er verschillende verhaallijnen ontstaan. Op een gegeven moment komen die verhaallijnen weer samen.

 

In het boek zijn er eigenlijk twee onderwerpen: mishandeling en ongewenste intimiteiten. Sven wordt mishandeld door zijn vader. En de wiskunde leraar van Roosmarijn valt haar lastig. Allebei hebben ze een probleem waar ze zich allebei voor schamen, en eigenlijk aan niemand willen vertellen. Het is natuurlijk heel erg dat er zulke dingen gebeuren thuis of op school. Daarom vind ik het goed dat de schrijver dit onderwerp in het licht brengt bij de jongeren. De meeste jongeren weten wel dat het kan gebeuren, maar als het dan gebeurt weten ze niet hoe ze er mee om moeten gaan of hoe ze er juist iemand mee moeten helpen.

 

'Wanneer precies?' vraagt Sven. Zijn moeder gebaart dat hij er niet steeds doorheen moet praten. 'Nee Lennart, die klassenavond zeg je ook maar af,' zegt zijn vader. 'We gaan de avond ervoor al weg. Het is minstends vier uur rijden en we moeten 's morgens om negen uur al in het zwembad zijn. Ik heb geen zin om midden in de nacht te vertrekken dus geef het maar door aan je mentor, we vertrekken de vijfde.' Sven schrikt. De vijfde? Hoe kan dat nou? Hij is de zesde jarig. Zouden zijn ouders dat zijn vergeten. 'De zesde ben ik jarig,' zegt hij. Zijn moedere pakt sussend zijn hand. 'We vieren het wel een andere keer,' zegt ze zachtjes. Zijn vader gaat er niet op in. Sven heeft helemaal geen zin om zijn verjaardag in Duitsland te vieren. Dan kan er niemand komen. Waarom bespreken zijn ouders dat niet eerst met hem? Hij wist van niks. 'Ik wil op mijn verjaardag niet in een zwembad zitten.' Sven zegt het zo hard dat zijn vader hem wel moet horen. Hij kijkt voor het eerst zijn kant op. 'Jij gaat ook niet naar Duitsland. Er gaan nog twee mensen van de zwembond mee. De auto is vol. Of je moet op het dak willen zitten. Hoort hij dat goed? Sven kan zijn oren niet geloven. Dus zijn ouders zijn er niet als hij jarig is. Dan kunnen ze hem niet eens feliciteren! Svens moeder merkt dat hij het niet leuk vindt. 'Het is inderdaad niet zo gezellig, maar het komt goed.' 

 

Dit stukje van het boek heeft de meeste indruk op mij gemaakt. Omdat ik het erg vind dat de ouders van Sven hem alleen laten op zijn verjaardag. Dit bewijst al wel weer hoe erg Lennart wordt voorgetrokken tegenover Sven. Zijn vader doet alles voor Lennart. Maar als het om Sven gaat dan maakt het niet uit dat je niet eens thuis bent op zijn verjaardag. Ik vind het ook erg dat de moeder van Sven niet tegen haar man in durft te gaan. Eigenlijk is ze het eens met Sven. Maar ze durft dat niet tegen haar man te zeggen.

 

Verwerkingsopdracht:

 1. Hoe brengt de schrijver spanning in het verhaal?

 Het begin van het verhaal begint al heel spannend: 'Sven bekijkt zijn wenkbrauw'. Je vraagt jezelf dan af waarom hij die wenkbrauw bekijkt. Wat moet er met die wenkbrauw gebeurt zijn? Door deze openingszin maakt de schrijver de lezer nieuwsgierig, hierdoor gaat de lezer doorlezen. De schrijver heeft in het begin alleen het antwoord voor je uitgestelt. De schrijver wacht met antwoord geven en vertraagd haar verhaal. Als het verhaal eenmaal op gang is, merk je dat er twee verschillende verhaallijnen in het verhaal zitten. Zelf vind ik dit het verhaal erg leuk en spannend maken. Ook zet de schrijver de hoofdpersonen soms in een gevaarlijke situatie.

 

2. Hoe is de tijd en opbouw in het verhaal?

Het verhaal speelt zich af in het nu. Dit kun je merken aan de moderne dingen die voorkomen in het verhaal bijvoorbeeld: freerunnen en mobiele telefoons. Beide dingen zijn iets van de laatste tijd, vroeger bestond dit nog niet.

Het verhaal verloopt in chronologische volgorde. Alle gebeurtenissen worden na elkaar vertelt net zoals in het echt. In het verhaal komen ook geen terugblikken (flashbacks voor). Verder begint het verhaal gewoon met een beginsituatie, de beginsituatie dreigt uit de hand te lopen en komt op een dieptepunt. Uiteindelijk komt alles toch weer goed en is het verhaal afgelopen. Er zit geen open einde aan het boek want alles komt weer goed en alle vragen zijn beantwoord.

 

3. Hoe is de vertelsituatie in het boek?

Het verhaal in het boek wordt vertelt vanuit 'de ik-vertelsituatie'. In het verhaal wordt alles in de ik-vorm vertelt. Voorbeelden: 'Ik, eh... ik moet naar school' of 'Ik heb toch gezegd dat ik niet meer wil zwemmen,' zegt Sven. Op deze manier volg je eigenlijk alles wat de hoofdpersoon denkt en doet.

 

4. Vertel iets over de personages en hun eigenschappen.

Sven is een hele rustige en verlegen jongen. Op school heeft hij daarom niet heel veel vrienden. Samen met een groepje jongens en meisjes uit zijn klas heeft Sven het gezellig. Vooral met Bart, zijn beste vriend. Niemand op school weet dat Sven word geslagen door zijn vader. Dit zorgt ervoor dat hij zijn vrienden soms in de steek moet laten doordat hij bijvoorbeeld niet kan zwemmen door alle blauwe plekken. Dit maakt het dat Sven soms een beetje terughoudend is naar zijn vrienden toe. Zijn vrienden laten hem hierdoor ook een paar zitten.

Roosmarijn daarentegen is helemaal niet verlegen. Wel is Roosmarijn onzeker en bang geworden door haar wiskunde leraar. Haar vrienden geloofden haar niet, wat haar alleen nog maar onzekerder maakte. Doordat niemand haar gelooft loopt ze zelf de hele tijd met alle problemen rond. Roosmarijn is dan wel een onzeker meisje maar ze laat zich niet over de kop jagen. Dit laat ze in het verhaal wel een paar keer zien. 

 

In het verhaal komen ook een aantal bijfiguren voor:

Bart is de beste vriend van Sven. Hij helpt Sven vaak en heeft veel humor en lef. Maar toch laat Bart Sven wel een paar keer zitten. Dit vind ik een slechte eigenschap van hem omdat hij helemaal niet weet wat er echt met Sven aan de hand is. Ik snap wel dat Sven dit niet wil vertellen aan zijn vrienden maar ze hadden hem wel kunnen helpen!Halima is de beste vriendin van Roosmarijn. Halima is een vrolijk meisje dat de grootste lol heeft met Roosmarijn. Als Roosmarijn een probleem heeft luistert ze wel naar haar. En probeert haar er ook wel mee te helpen. De vader van Sven is een man met een heel kort lontje. In het verhaal is hij eigenlijk de vijand van Sven. Hij vindt Sven alleen maar irritant, en Sven kan in zijn ogen helemaal niks goed doen. Wat Sven niet weet is dat zijn vader in zijn jeugd ook werdt geslagen door zijn opa. Het gevolg daarvan is dat hij zijn eigen zoon nu zelf slaat, terwijl hij weet hoe dat is als je wordt geslagen door je vader. Lennart (broertje van Sven) is eigenlijk een gemene jongen. Hij doet alsof hij het helemaal eens is met zijn vader. En doet er alles aan om hem tevreden te houden. In werkelijkheid is hij het eigenlijk helemaal niet met zijn vader eens. Hij wil helemaal niet zoveel zwemmen, hij wil ook wel eens met zijn vrienen afspreken net als Sven. Doordat Lennart zo jaloers is op Sven doet hij vaak erg gemeen tegen hem. Hij probeert zoveel mogelijk dingen van hem af te pakken zo ook Roosmarijn...

 

Afscheidsbrief

Hoi lieve mama,

Als je dit leest ben ik waarschijnlijk al weg. Ik kon het niet meer aan om elke dag te moeten leven met pijn en je hele lichaam onder de blauwe plekken. Ik hoop dat je mijn keuze accepteert, ik had het zelf liever ook anders gehad. Ik had gewilt dat ik een leuke vader zou hebben die mijn keuzes gewoon accepteerde en me zeker niet mishandelde! Ook had ik liever een andere broer gehad. Lennart heeft altijd al de voorkeur gehad van papa en heeft, en krijgt altijd alles wat hij wil. Nu heeft hij het belangrijkste wat ik had van me afgepakt: Roosmarijn. Roosmarijn was het enige waar ik echt van hield. Ze was mijn vriendin en niet die van Lennart. Gelukkig ben jij de enige in dit gezin die normaal is. Maar waarom kwam je nooit voor me op terwijl je wist dat ik gelijk had? Nu is het te laat. Vanaf nu hebben jullie geen last meer van mij in dit huis. Nu kunnen jullie de gezellige familie zijn die ik altijd al had willen hebben. 

Sven